FAQ

Hoe vind ik een onthaalouder?

Neem contact op met de Dienst voor Opvanggezinnen Wilrijk vzw.

U kan zich inschrijven op onze wachtlijst via het inschrijvingsformulier op deze website.

Hoeveel kost een onthaalouder?

De berekening van uw dagprijs is inkomensgerelateerd.

U dient zelf een attest inkomenstarief aan te vragen via de website van Kind en Gezin zoals omschreven onder het item informatie op deze website.

 

Zijn de kosten voor kinderopvang fiscaal aftrekbaar?

De kosten voor de opvang van kinderen tot 12 jaar zijn fiscaal aftrekbaar. Dienst voor Opvanggezinnen Wilrijk vzw bezorgt je automatisch jaarlijks een correct fiscaal attest.

Hoe betaal ik een onthaalouder?

Als ouder betaal je zelf niets aan de onthaalouder, maar wel aan Dienst voor Opvanggezinnen Wilrijk vzw. Je ontvangt maandelijks, meestal binnen de 10 werkdagen na het einde van de vorige maand een gedetailleerde rekening. De betaling van het verschuldigde bedrag gebeurt enkel per domiciliëring, volgens betaalvoorwaarden,  aan Dienst voor Opvanggezinnen Wilrijk vzw.

Wat krijgt mijn kind bij de onthaalouder te eten?

Afhankelijk van het tijdstip en de duur van de opvang krijgt uw kind de gepaste maaltijd(en). Deze maaltijden zijn vers bereid. Inbegrepen maaltijden bij:

  • Volledige opvangdag (vanaf 5 uren): middagmaal en fruitmaaltijd
  • Halve opvangdag (3-5 uur): middagmaal of fruitmaaltijd
  • Derde opvangdag (minder dan 3 uur): geen maaltijd

Flesvoeding voor baby’s en/of bijzondere dieetproducten breng je zelf mee. Je bezorgt de onthaalouder informatie over het product en de bereidingswijze.
Vanaf de leeftijd van 3 jaar wordt een extra warme maaltijd aangerekend aan 2.50€ per maaltijd, voor kinderen vanaf 6 jaar betaal je 3.50€ per extra maaltijd.

Wat heeft mijn kind nodig bij de onthaalouder?

Elk kind gebruikt zijn persoonlijke verzorgings- en slaapspulletjes. Spreek af met de onthaalouder wat er precies in de verzorgingstas moet zitten, bijvoorbeeld:

  • Luiers
  • Vochtige doekjes
  • Slabbetjes
  • Eventueel fopspeen en/of knuffel
  • Slaapkleding
  • Reservekleding
  • Zalf voor luieruitslag
  • Thermometer
  • Een koortswerend middel

 

Welke informatie heeft mijn onthaalouder nodig?

Informatieve gegevens over gewoontes van het kind, bereikbaarheid van de ouders, wensen in verband met de opvang en eventuele medische aspecten vul je in op de inlichtingenfiche die je bij de inschrijving krijgt. Maak bovendien met de onthaalouder duidelijke afspraken over begin- en einduur van de opvang. Vakantiedagen geef je best zo snel mogelijk door.

Heeft een onthaalouder vakantie?

Een onthaalouder heeft ook recht op vakantie. Zij zal deze dagen zo snel mogelijk doorgeven. Indien nodig zal de dienst samen met u een oplossing zoeken om deze vakantiedagen te overbruggen en indien mogelijk een reserve onthaalouder aanduiden.

Is mijn kind verzekerd tijdens de opvang?

vzw Dienst Opvanggezinnen Wilrijk heeft een verzekering afgesloten die de burgerlijke aansprakelijkheid van de medewerkers, de onthaalouders, de kinderen en de bestuursleden dekt. Een verzekering dekt de lichamelijke schade die de opgevangen kinderen kunnen oplopen als gevolg van een ongeval. Een arbeidsongevallenverzekering dekt eventuele opgelopen schade door de medewerkers en de onthaalouders tijdens het uitoefenen van hun opdracht.

Wat als mijn kind ziek is?

Klik hier voor meer informatie